Influenza-vaccination.

Opdateret 21.10.2024.

Personer med kronisk sygdom tilbydes vaccination mod influenza og covid-19

Hvis du har en kronisk sygdom som fx kronisk lungesygdom, diabetes eller kronisk lever- og nyresvigt, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bliver vaccineret mod influenza og covid-19, uanset din alder. Er du i særlig risiko for et alvorligt sygdomsforløb med influenza eller covid-19 kan du bestille tid fra den 26. september. Bestil tid på vacciner.dk.

Høj alder er den altoverskyggende selvstændige risikofaktor for et alvorligt forløb med covid-19 og influenza. Men nogle personer under 65 år har sygdomme og tilstande, som øger deres risiko for at blive alvorligt syge af covid-19 og influenza.

Kroniske sygdomme og tilstande kan svække immunforsvaret, hvilket bl.a. betyder, at man kan være i øget risiko for at få et alvorligt forløb med covid-19 og influenza, fordi immunforsvaret ikke virker helt, som det skal.

Kroppens evne til at bekæmpe infektion påvirkes også, og det betyder, at man er i øget risiko for at få komplikationer, som fx lungebetændelse eller et længerevarende og svært sygdomsforløb, hvis man bliver smittet.

Mange, der lever med en sygdom, vil vide, at de er i øget risiko for et alvorligt forløb med influenza eller covid-19, og at de derfor anbefales vaccination.

Hvis du er i tvivl, kan nedenstående skema hjælpe dig:

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at følgende personer under 65 år tilbydes vaccination mod influenza og covid-19:

  • Personer med kronisk sygdom, herunder:
    • Personer med kroniske lungesygdomme
    • Personer med hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret, velreguleret forhøjet blodtryk)
    • Personer med diabetes 1 eller 2 (sukkersyge)
    • Personer med medfødt eller erhvervet immundefekt, fx personer med immunglobulindefekter, organ- eller stamcelletransplantation, kræft i behandling med kemoterapi eller personer i anden immundæmpende behandling
    • Personer med påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
    • Personer med kronisk lever- eller nyresygdom
    • Personer med andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden medfører, at influenza eller covid-19 udgør en alvorlig sundhedsrisiko, fx personer med alvorlig reumatologisk sygdom, alvorlig neurologisk sygdom, korttarmssyndrom
  • Personer med svær overvægt (BMI>35)
  • Personer med andre alvorlige sygdomme eller tilstande, som medfører, at influenza eller covid-19 udgør en alvorlig sundhedsrisiko, fx personer med svær psykisk lidelse, Downs syndrom eller svært misbrug.
  • Gravide i 2. eller 3. trimester
  • Personer i samme husstand som personer med medfødt eller erhvervet immundefekt eller børn i øget risiko for alvorlig influenza eller covid-19

Førtidspensionister bliver desuden tilbudt gratis vaccination mod influenza.

Vaccination af børn under 18 år med kronisk sygdom sker efter lægelig vurdering og rådgivning. For covid-19 sker vurderingen altid ved speciallæge i pædiatri. Kun få børn har behov for sæsonvaccination mod covid-19 og/eller influenza.vnte grupper, og dermed ikke er berettiget til gratis vaccination, kan du først blive vaccineret efter d. 24. oktober.

1. Hvordan bestiller jeg tid til vaccination?

Du kan gå direkte ind på www.vacciner.dk, hvor du har mulighed for at bestille tid på baggrund af en tro- og love erklæring.

Hvis du har brug for hjælp til at bestille tid til vaccination, kan du ringe til din region.

Du finder din regions telefonnummer her:

Hvis du er 18-64 år og anbefales vaccination, fordi du er i øget risiko for et alvorligt forløb, fx på grund af kronisk sygdom, vil du ikke modtage en officiel invitation fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Der bliver dog sendt invitationsbreve til nogle yngre personer med kronisk sygdom, som en del af et forskningsprojekt, der ikke er tilknyttet Sundhedsstyrelsen.