Influenza

BodyPlus_Infrarot-ThermometerInfluenza er en betændelse i luftvejene, som skyldes virus. Det smitter meget let, og der findes ikke nogen effektiv kur, så der er faktisk ikke ret meget andet at gøre end at lægge sig under dynen og vente, indtil det går væk af sig selv. Penicillin vil f.eks. ikke hjælpe.

Sæsoninfluenza er typisk præget af høj feber – ofte 39-40 grader – kulderystelser, muskelsmerter, hovedpine og hoste. Sygeperioden varer 1-2 uger, men der kan gå flere uger, inden du føler dig helt ovenpå igen.

Hvis du til daglig ellers er sund og rask, vil det for langt de fleste mennesker være helt ufarligt at blive ramt af influenza. Det er ubehageligt, mens det står på, men det går over igen af sig selv.

Du kan selv lette symptomerne, så du ikke bliver mere syg af f.eks. væskemangel:

  • Tag dynen med ind på sofaen og hvil dig, når du er træt.
  • Tag en hovedpinepille med paracetamol, som virker febernedsættende. Kan købes i håndkøb på apoteket og fås både som tabletter, brusetabletter og stikpiller.
    OBS: Når du alligevel er på apoteket eller i supermarkedet, kan du med fordel købe håndsprit. Det er vigtigt, at hele familien har god håndhygiejne, så I ikke smitter hinanden.
  • Tag en halspastil, spis bolsjer eller drik varm te/kakao, hvis du er generet af hoste.
  • Sørg for at drikke rigelig væske, især når du har feber. Du kan med fordel drikke både vand og saft/sodavand, så du også får lidt sukker og salt.
  • Prøv også at spise, selv om du måske ikke har så meget appetit. Din krop skal bruge energi på at bekæmpe influenzaen, så drop slankekuren et par dage og spis noget, du har lyst til.
  • Luft ud, og hvis vejret tillader det, så kom ud på terrassen og træk lidt frisk luft. Det hjælper ikke på influenzaen, men det kan måske hjælpe lidt på humøret.

Kontakt lægen eller lægevagten, hvis du får vejrtrækningsproblemer. Har du fortsat høj feber efter fem dage, så kontakt din egen læge.

Klik her for at læse mere om influenza:
https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/rejsemedicin-og-vacciner/sygdomme/virusinfektioner/influenza-saesoninfluenza/

Har du først fået influenza, er det for sent at blive vaccineret. Klik her for at læse om efterårets influenzavacciner.